AKTUELNO

KFOR izvodi vežbe na Kosovu i Metohiji u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na severu. Istovremeno kosovska policija je naredila prekid godišnjih odmora svojim uniformisanim pripadnicima.

Misija KFOR na KiM izvodi vežbe i na svom sajtu objavila je snimak dugačkog konvoja svojih vozila i jedinica kako krstare putevima. Vidljivi su američki hameri, jedinice italijanskih karabinjera, pripadnici ukrajinske vojske. Američke jedinice viđene su posle dužeg vremena i na Jarinju.

Kadrovi o kretanju jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na severu. Istovremeno kosovska policija je naredila prekid godišnjih odmora svojim uniformisanim pripadnicima. U naredbi kosovske policije navodi se da se odmori suspenduju zbog operativnih angažmana.

Zbog informacije da bi u narednih 48 sati moglo da dođe do destabilizacije bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije, Kfor je u četvrtak u ranim jutarnjim satima prebacio deo opreme i tehnike iz svoje baze, u selu Mađunsko u opštini Vučitrn, na sever pokrajine. Zato je u više navrata bio zaustavljen saobraćaj na deonici puta Vučitrn - Kosovska Mitrovica, a deo opreme prebacivan je i helikopterom.

Prema nezvaničnim saznanjima, Kfor je odlučio da rasporedi i dislocira dodatni broj vojnika s juga Kosova na područje severa Kosmeta, jer bi, prema njihovim procenama, u sledeća dva dana situacija na terenu mogla da se "usija". Veće prisustvo na severu KiM zvanično objašnjavaju kao taktičku vojnu vežbu.

Foto: Wikipedia/P3tv - Regionalfernsehen NÖ

Istovremeno je, kako saznajemo, komanda Kosovske policijske službe izdala nalog da se svi njeni pripadnici stave na raspolaganje komandi policijskih stanica u kojima imaju raspored. Ova odluka posebno se odnosi na pripadnike KPS koji su raspoređeni u jedinicama koje obezbeđuju srpske manastire i crkve kako bi bili spremni da uz pomoć ostalih bezbednosnih struktura očuvaju punu bezbedost osoblja i objekata SPC koji su pod zaštitom kosovske policije.

Mediji su ranije pisali da bi krajem leta moglo da dođe do incidenata na severu Kosova i Metohije. Prema informacijama koje su naše službe dobile od ruskih obaveštajaca, Kosovske bezbednosne snage u tajnosti spremaju upad na sever uz podršku Amerike, a pod kodnim imenom "Zlatna sablja". Cilj te akcije bio bi zaokruživanje "suvereniteta" lažne države na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine. Osnovna ideja ovog plana je da se proizvedu panika i osećaj defetizma kod našeg naroda na severu KiM, jer bi tokom sprovođenja akcije praktično bili odsečeni od centralne Srbije.

Foto: Wikipedia/P3tv - Regionalfernsehen NÖ

VOJNIKA - 4.000

Na KiM je trenutno prisutno nešto više od 4.000 pripadnika misije Kfor, dok ih je posle NATO bombardovanja 1999. bilo oko 50.000. Oni su opremljeni i teškim vozilima i helikopterima. Njihova brojnost i rok ostanka na KiM stalna su tema u javnosti.

#KFOR

#Kosovo

'